10 věcí, které jste (pravděpodobně) o příčné flétně nevěděli

1. Je členem rodiny dřevěných dechových nástrojů, ač se již několik století vyrábí z různých druhů kovů a na rozdíl od ostatních členů nepoužívá při hře plátek.

2. Až do 16. století se hrálo na jednodílné příčné flétny, které měly pouze 6 dírek na prsty a neměly klapky. Barokní éra přinesla rozčlenění nástroje na tři díly, posléze dokonce na čtyři, aby bylo možno vyměňovat střední díl o různé délce a přizpůsobit ladění. Flétně začaly přibývat klapky pro zjednodušení techniky hry.

3. Otcem flétny tak, jak ji dnes známe, je Theobald Boehm, německý zlatník a flétnista. Aby flétna mohla dosáhnout lepších tónových a resonančních kvalit, bylo třeba na těle flétny vyvrtat co největší dírky. Protože na ně hráč nemohl dosáhnout prsty, Boehm vymyslel systém, v němž jedna klapka přes osičky operuje více klapek najednou. První model s tímto systémem spatřil světlo světa v Londýně v roce 1831.

4. Ač v orchestru běžně uslyšíte flétnu a pikolu, v dnešních orchestrálních partech se nezřídka objevuje také flétna altová i basová, zejména v soudobé klasické či filmové hudbě. V současné době je trhákem flétna kontrabasová, která má rozsah srovnatelný s violoncellem, s H-nožkou dokonce o půltón nižší a hraje se na ni pouze vstoje. Flétnové ansámbly také s oblibou využívají flétnu subkontrabasovou o celkové délce 4,6 m, laděnou v G (jako flétna altová). Na míru je možno si také nechat vyrobit flétnu hyperbasovou, jejíž celková délka 15 m způsobuje, že rozsahem kopíruje koncertní flétnu o celé čtyři oktávy níže.

5. Nejvyšší tón na pikole, pětičárkované C, kmitá s frekvencí 4.186 Hz. Podle vědců jsou frekvence vyšší než 2.000 Hz nebezpečné pro sluch. Nejnižší tón hyperbasové flétny kmitá s frekvencí 16 Hz, což je pro lidské ucho pod prahem slyšitelnosti.

flute-player-01

6. Ač W. A. Mozart proslul svou komickou operou Kouzelná flétna, ve skutečnosti neměl flétnu v oblibě. Důvodem zřejmě bylo, že za všechny tři flétnové koncerty, které napsal, nedostal slíbenou odměnu. Nutno podotknout, že Koncert pro flétnu v D dur byl ve skutečnosti přepsaný koncert pro hoboj.

7. Při hře na koncertní příčnou flétnu hráč spotřebovává více vzduchu, než jakýkoli jiný dechový nástroj, včetně tuby.

8. Snad nejznámější flétnista světa, Ian Anderson, frontman rockové kapely Jethro Tull, se na flétnu naučil hrat sám a zakoupil si ji teprve několik měsíců před tím, než kapela vydala své první album.

9. Ač to není běžné, v dnešní době je možné sehnat model flétny určený po držení na levou stranu od těla (pro leváky). Celá mechanika je sestrojena zrcadlově, včetně hlavice s náustkem. Jedním z výrobců je např. Viento.

10. V Guinessově knize rekordů je zapsána britská flétnistka Katherine Brookes, která v roce 2017 hrála na flétnu bez přestávky 27,5 hodiny.