10 věcí, které jste o saxofonu (pravděpodobně) nevěděli

1, Původní saxofony měly nejspodnější tón pouze h (v anglické terminologii B). Teprve v roce 1866 přibylo spodní b (resp. Bb). Právě v tomto roce Adolphovi Saxovi vypršel patent a nástroj se dočkal vylepšení od dalších francouzských nástrojářů.
 
2, Adolphe Sax původně navrhl až 14 saxonástrojů. Mimo jiné i C a F saxofony, jejichž použití v orchestru bylo jednodušší. Málokteré z původních modelů se dožilo 20. století. C saxofony se přestaly používat v 30. letech. V praxi se nejvíce uplatnily pouze 4 z nich - soprán, alt, tenor, baryton.
 
3, Na saxofonu jsou dvě klapky, kterým vděčíme za "přesun" o oktávu výš - tzv. oktávové klapky. Původní saxofony patentové v roce 1846 měly tyto klapky ovládané samostatně. Teprve v roce 1890 byl vyvinut mechanismus, díky kterému obě používáme jedním spojem tak, jak to známe dnes.
 
4, První skladba, která byla napsána pro saxofon (ještě před oficiálním patentováním) byla L'hymne sacré od Hectora Berlioza. Poprvé ji lidé mohli slyšet 3. února 1844 v Paříži a nástrojové obsazení kromě saxofonu tvořily saxový roh (saxhorn), saxtuba, saxtromba.
 
5, Největší saxofon na světě je subkontrabasový saxofon. Je velký 3 metry, což téměř odpovídá výšce dvou dospělých osob. Nejspodnější tón je těsně nad hranicí lidské slyšitelnosti, má 25.95 Hz.
 
DSC_0462
 
6, Pro některé je saxofon synonymem jazzu, avšak při jeho zrodu vůbec nebyl. Až díky kapele America 's 6 Brown Brothers se dostal na první jazzovou nahrávku. Bylo to v roce 1911 a saxofon čekala ještě dlouhá cesta na jazzové výsluní.
 
7, John Coltrane - jeden z největších saxofonistů všech dob, který je pro většinu hráčů na tento nástroj modla, nedostižný idol, až dokonce božská postava - má v San Francsicu svou vlastní náboženskou komunitu, která spadá pod Africkou ortodoxní církev.
 
8, Papež Pius X v roce 1903 zakázal používání moderních hudebních nástrojů (saxofon byl jedním z nich) v sakrální hudbě (a v církvi jako takové). Tento zákaz nebyl doposud zrušen, takže formálně platí dodnes. Saxofon nebyl ani v oblibě nacistů. Považovali ho (podobně jako jazz) za symbol dekadentní americké kultury, která v sobě zahrnuje vlivy afroamerických tradic.
 
9, Prvním známým hráčem na plastový saxofon byl (asi to mnohé velmi překvapí) samotný otec moderního jazzu Charlie Parker. Byl to nástroj značky Grafton a poprvé ho použil v květnu 1953, kdy během kanadského turné dal svůj původní nástroj do zastavárny. Je s ním zachycen na několika fotografiích a dokonce na nahrávce z koncertu Jazz at Massey Hall. Tělo nástroje bylo vyrobeno z bílého plastu, mechanika původním způsobem.
 
10, Hubička, jedna z nejdůležitějších věcí, které mají vliv na celkový zvuk saxofonu, se původně vyráběly dřevěné. K této tradici se, v současné době, vrátili někteří prestižní výrobci příslušenství.